илюстрация: PixabayДо момента над 160 постройки на канарския остров Ла Палма

...
илюстрация: PixabayДо момента над 160 постройки на канарския остров Ла Палма
Коментари Харесай

Над 160 постройки на остров Ла Палма са унижожени от вулканичното изригване, лавата достига океана

илюстрация: Pixabay

До момента над 160 постройки на канарския остров Ла Палма са били разрушени от лавата, заяви рано тази заран испанската държавна телевизия RTVE. Повече от 100 хектара към този момент са покрити с пълен черен пласт лава. Тя е с температура от към 1000 градуса по Целзий и изригва от 9 кратера на вулкана Кумбре виеха, в южната част на испанския острова, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

По информация на Гражданска отбрана към този момент са евакуирани близо 6000 души. Повечето от тях са настанени у родственици или в частни домове в други елементи на острова. Засега няма жертви, подчертаха управляващите.

По-късно през днешния ден се чака лавата да стигне до западния бряг на дребния остров в Атлантика. Властите предизвестиха, че когато нажежената лава се излее в морето, може да се отделят отровни газове. Тогава ще има избухливо изпаряване на морска вода и може да се образуват солна киселина и фини вулканични кристали. Това може да провокира възпаления на кожата, очите и на дихателните пътища. Но защото потоците от лава забавиха придвижването си, не е ясно по кое време тъкмо ще доближат крайбрежието. В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР